Kadri Kroon: kuidas tunda end Tallinnas nagu suurlinnas. Hipsterville, etniline toit, burks, pizza

New Yorgist Tallinna ellu maandumine ei ole just kõige väiksem elumuutus. Tänaseks olen täpselt aastakese tagasi olnud ja õppinud ära kohaliku elu nautimiseks vajalikud nipid. Vaatamata oluliselt väiksemale valikule ja harvemale asustusele, on siin üllatusena maailmatrendid täitsa kanda kinnitanud. Kes viitsib otsida ja elu pulsil kätt peal hoida, see avastab, et Tallinnas on moodsa elu elamiseks kõik käe-jala juures olemas.

Hipsterville Telliskivi

Jah, talvel on Telliskivi suht vaikne, aga see-eest muul ajal elu keeb täiega. Telliskivis on eriti ehedalt tunda kogukondliku elustiili vilju. Kirbuturg ja Tänavatoidu festival ei jää valiku poolest palju alla New Yorgis või mõnes Euroopa suurlinnas pakutavale.

Tore on soojadel õhtutel taguda pinksi, jälgida pimedas tulekunstnike trenni või hämmastusega vaadata monorattal sebijad.

Igal ajal tasub Telliskivisse minna tänavatoidu pärast.

Vali näiteks Konteinerist Vietnami nuudlid, söö kätega Free Willy Peipsi kalast fish and chips’e või jära mahlast ja vürtsikat pulled pork’i putka pitat. Magustoiduks võid võtta Londiste tassikoogi või nautida veini rongivagunite vahelise Peatuse terrassil taustaks õhtune DJ plaadikeerutamine. Päris korralikuks argipäevaseks söömiseks soovitan Frenchy’t – Marseille päritolu rastapatsidega kokk teeb ausat ja aegumatut Prantsuse bistrootoitu. Magustoiduks tuleb canneléd sisenedes broneerida, kui muidugi neid selleks kellaks üldse veel alles on.

Etniline toit

New Yorgi igapäevatoit tuleb kõikidest ilmakaartest. Valik on lõputu, saab kiirelt kätte. Selline toit lisab argipäeva tubli annuse vürtsi, justkui oleks kähku eksootilisel reisil ära käinud. Trendikat rameni tasub otsima minna Solarise kinopiletimüügileti otsa rajatud Tokumarusse. Päris lihast ja luust jaapanlase leiad eest Hakust ja hiljuti avatud Yuist, mõlemad jäävad Narva mnt kanti.

Kui tunned puudust galangalist, sidruniheinast ja tamarindist, siis vana hea Villa Thai Kadriorus ja uus New Thai Keskturu kandis on kaks kindla peale kohta. Päris okei taimetoidumenüü on Tai Boh’il, sellega kaasneb võimas annus Tallinna kõige kreisimat ja eklektilisemat sisekujundust. Überpopist korea barbequest võite ainult unistada, aga Pärnu mnt keldriurkast Gotsust saate ehedat Bimimbapi ja kaasa ostmiseks konkurentsitult parimat kimshit, NB! Kotsu suletakse kell kaheksa õhtul.

Hiinakatega on siinmail lood üsna nukrad.

Kastmed tulevad purgist ja hanguvad viie minuti pärast ühtlaseks imalaks värviliseks limaks. Ainuke õige koht on Dao Hua endises saunas Mardi tänaval. Kohapeal on interjööri ja odööridega nagu ikka, see-eest kohtate paari visiidi jooksul kõiki Hiina saatkonna töötajaid. Lahtiolekuajad ka üllatavad, takeaway on kõige parem optsioon.

Kesk-Ida hummuse ja suitsuse baganoushi sõpradel on põhjust rõõmustada, sest Papa Joe Sadama turul pakub ehedaid maitseid. Sealt saab lisaks värskelt tehtud falafeli, õiget pitasaia ja vürtsikat punast pähklikastet, mida nad ise õigustatult magic sauce’iks kutsuvad.

Puhas tooraine

Ameerika on üldjuhul täis kohutavat toidukräppi, New York’i elanike jaoks on aga ülitähtis tervislik toitumine ja puhas tooraine. Wholefoods, amishite poed, iganädalased taluturud toovad koju kätte kõige puhtama kraami: orgaanilise vabajooksu kana, värviliste porgandite või volüümika lehtkapsa näol.

Tallinnas olin alguses puhta hädas. Rimi taluosakond pakub suurel hulgal moosi ja kuivatatud chipse, nendest kahjuks kokata või lastel kõhte täita pole võimalik. Nii taasvastasin NOPi endise newyorklase Margit Aasmäe poolt kureeritud imepärase valiku. Nende sügisturg oli suisa toiduinimese unenägu, selline tüüpiline linnaosaturg, kus inimesed tunnevad üksteist ja tulevad selle järele, mida nad juba ammu ostnud on.

Kõige suurem muutus kaheksa aastaga ongi erinevate linnaosade päevad, kus naabrid oma vana kraami ja isetehtud küpsetisi pakuvad. Ka õhinapõhiseid kodukohvikuid sai see suvi kõvasti väisatud.

Kodukohvik Kakumäel I Foto: Kadri Kroon
Kodukohvik Kakumäel I Foto: Kadri Kroon

Vabajooksu kana pean siiski ette tellima, nii Nop kui Torokse talupood pakuvad seda võimalust enamasti neljapäevaks. Liha tasub jahtida ka Konju mõisa talupoest. Vastavatud Saaremaa Butchery’st Rotermann kvartalis müüb isegi laagerdatud veise T-steiki.

Nõmme turg oli minu jaoks täitsa uus mõiste, lasin alguses sõbrannal endale suisa privaateksursiooni teha, et õiged munad, juurikad ja õunad ikka õigest putkast ostaksin. Soojal ajal on meeldivalt rikkalik lett laupäeval Kalaturul. Väljaspool laupäeva tuleb kasutada hulgifirmade teenuseid, seda eriti mereanninälja korral.

Juustu ostan kas Solarise või Rotermanni Juustukuningatest, seal on kõige kompetentsemad ja suhtlemisaltimad teenindajad.

Ja siinkohal minu suur kummardus hollandlasest omanikule Erwinile, ilma temata oleks mul juusturaamatu autorina juustu osas meel väga kurb.

Ei saa me läbi burksita

Kiirtoidukettidest käin suure kaarega mööda, ent käsitööburksist ära ei ütle. Uulits avas just Soo tänavalt outleti. Nende kotlet on kõige klassikalisema maitsega, hetkel proovitutest Eesti number üks.

Estonian Burger Factory küpsetab liha Green Eggis valmis, suitsumaitse on paras, pihv mõnusalt mahlane, ka kartulilohud on kõrval perfektselt krõbedad.

Burgerboxi falafeliburger on linna parim alternatiiv taimetoitlastele. Ja vürtsikat sriracha kastet saab soovitud koguses juurde tilgutada.

Best Pizza in town

Al Mero – noore vene naisterahva algatus, kus tainas on õhuke ja krõbe tomatikaste ei haise säilitusianete järgi. Enamus toorainest tuleb otse Itaaliast ja kompromisse ei tehta. Rukolat pannakse pitsa peale niipalju kui soovi on. Konkurente hetkel pole, teistele tehakse ära pika puuga.

Jalgratas

Nädalavahetusel on vahest tore teha tiir Central Parkis, Hudsoni jõe ääres või teisel pool Brooklynis nt Dumbos. City Bike’iga sarnased tuttuued SIXTi jalgrattaautomaadid ilmusid küll suure külma saabudes Tallinna, aga järgmisel suvel pakuvad nad kohalikule vanalinna rattarendile kõva konkurentsi. Nendega saab rahulikus tempos tuuritada vanalinna ääres pargis, sõita Kalamaja väikestel tänavatel või minna mere äärde.

Hispteri rattaelu kulminatsiooniks on Tour d’ÖÖ. Seda lõputut rattajõge kulgemas õise linna vahel lihtsalt peab ühe korra elus nägema ja kogema.

Järgneb.

Kadri Kroon

Kadri Kroon on paadunud foodie, andunud veinifänn ja tulihingeline reisihull, kellele meeldib kogeda ehedaid hetki puhtast uudishimust elu ja maailma vastu. Tema soovituste järgi suurlinnades seigeldes on reisielamus garanteeritud. Kadri on Edasi toidu-, veini- ja reisirubriigi toimetaja. Loe artikleid (108)