Kadri Kroon: kuidas tunda end Tallinnas nagu suurlinnas. Kohv, tee, kokteil, koogid

Levieris saab hilist hommikusooki ka külmal ajal õues nautida I Foto: Kadri Kroon

Kes viitsib otsida ja elu pulsil kätt peal hoida, see avastab, et Tallinnas on moodsa elu elamiseks kõik käe-jala juures olemas. Järg Tallinna toidukohti tutvustavale artiklile.

Kohvi ja tee

Ekslikult arvatase, et kohvi joob newyorklane ainult Starbucksis. Väikesed alternatiivsed röstimajad nagu Stumptown on ammu kohal, nii ka siin. Björn Espresso baar Maakris pakub pika leti tagant espressojooke. Telliskivi Renard Coffee Shop on ühes ruumis hobujõuhullude asutatud motopoe ja vanakooli habemekärpijatega. Kohviguruna töötab seal Sille Küttner – punapäine naine, kelle teadlike käte vahel võimendub iga kohvi maitse. Kohvid tuuakse kohale põhjamaade käsitööröstikohtadest.

Nende spetsialiteediks on drip- meetodil kohv. Chado teesalong Uuel uulitsal Vanalinnas õhkab väljapoole seesmist rahu. See on teemaailma fännide meka, kuhu ei tasu küsima minna lihtsalt musta teed. Eriti soojalt soovitan nende privaatseid teekoolituse õhtuid.

Limpsi autorikokteili

Nädalavahetus on New Yorgis lõõgastumiseks, peale orav rattas töörabamist täitsa loomulik. Sama loogika toimib siin reedeti ja laupäeviti Sauna tänava kandis.

Sazeracist tasub kokteilimeistritelt küsida nii klassikat kui tuju järgi soovikokteili. Neil on valikus olemas isegi minu suur lemmik mezcal.

Frank Underground ja Sigmund Freud on Sauna uulitsa uustulnukad. Esimene keldris, teises toimetavad Peterburi baarmenid. Nende kokteilimaitse on minu jaoks liiga magus ja vähese teravusega, aga kogemust on meestel omajagu.

Kõige eredama elamuse pakub olustiku mõttes Tallinna Vangla tagahoovi mancave/speakeasy. Endisesse nõukaaegsete autode putitamise ruumidesse tekkis baar juhuslikult. Dissident & Curiosity nimi tõmbab ligi alternatiivse kogemuse otsijaid.

Menüüd ei ole, hindu ei tea ja minu külastusõhtul tundus tekiila kõige popim kokteili algmaterjal olevat.

Dissident cocktails & Curiosity ambienss I Foto: Kadri Kroon
Dissident cocktails & Curiosity ambienss I Foto: Kadri Kroon

Entusiasm ja sära poiste silmades on tõeliselt ebaeestlaslik. Võibolla sellepärast, et lahti ollakse ainult paar õhtut nädalas. Baarmen Mihkel on võimeline võhivõõraga suisa vatrama. Siin tegelt võhivõõraid ei olegi, kõik on omad külalised justkui ühisel keldrikorruse saunapeol.

Parimad koogivõlurid

Levier’is töötavad linna kogenumad makrooni ja koogimeistrid, nende peale saab alati kindel olla. Angeelika Kangi käe all tuleb neil eriti hiilgavalt välja chausson aux pommes, tagurpidi klassikaline õunakook Tarte Tatin ning Tosca hooajaliste lisanditega. Makroonidest on minu eksperdist 8-aastase tütre valikus alati passioni, vaarika ja sidruni omad.

makroonid

Cakery by chef Sentjurin teeb ülihea väljanägemisega vegankooke. Minu lemmik on vaarikakook. Ameerika päritolu korealanna Heidi Parki poolt valmistatu läheb kõige enam ameeriklase maitsepalettiga kokku. Telli talt julgelt tassikooke. Red Velvet on siinmail suht tundmatu mõiste, aga tema esituses võite kindlad olla, et šokolaadine maitse ja sügavpunane värvus on selline nagu ta Ameerikas olema peab. Tagasihoidliku loomuga Heidi teeb oma tööd endisele sõjaväelasele kohaselt täpselt ja punktuaalselt.

Ja, ohoo, Tallinnas leidub gelatot!

Päris itaallase tehtut. Il Cortile asub Lühikeses Jalas. Nende valik muutub vastavalt tujule ja hooajale. Jäätise säilivusajad on nädalapikkused, nii võid kindel olla, et alati ootab sind ees värske kraam. Mango sorbee ületab igasuguse nõudliku jäätisesööja ootused. Nocciola maitseb nagu midagi metspähklijäätise ja nutella jäätise vahepealset. Vaarikas on õite konsentreeritud. Omatehtud küpsistest tehakse koorejäätise põhjal küpsisejäätist ehk cookie dough itaalia versiooni.

Gelato Ladies Uuel tänaval jääb Cortilele kõvasti autentsuse poolest alla, nende jäätised pole nii rafineeritud ja tasakaalus. Kes aga niipalju ei viitsi, et vanalinna sammud seada, siis La Muu soolakaramelli jäätist ja sidrunisorbeed saab enamikest hästivarustatud poodidest külmkappi soetada. Ahjaa veel – Jäämarja pulgajäätised võiksite ka ära proovida, peaaegu nagu mehhiko naiste poolt tehtud paletased NYCi tänavatel.

Järgneb.

Kadri Kroon

Kadri Kroon on paadunud foodie, andunud veinifänn ja tulihingeline reisihull, kellele meeldib kogeda ehedaid hetki puhtast uudishimust elu ja maailma vastu. Tema soovituste järgi suurlinnades seigeldes on reisielamus garanteeritud. Kadri on Edasi toidu-, veini- ja reisirubriigi toimetaja. Loe artikleid (106)