Kui oled liiga hõivatud, võid kaotada häid töötajaid

Otsin inimesi edukatele firmadele. Nende juhid on tihti väga hõivatud. Vahel isegi nii hõivatud, et neil pole aega endale abilisi valida.

Tõnis ArroHiljuti kirjutasin sellest, et hea kandidaadi võib kaotada seetõttu, et tööandja lähtub valest eeldusest, nagu tahaks potentsiaalne kandidaat tingimata just tema juurde tööle tulla. Samast hoiakust lähtub teinegi põhjus – juht, kes soovib endale häid inimesi värvata, ei leia nende jaoks piisavalt aega. Sel põhjusel võib hea töötaja kaotada veel enne töösuhte algust või ka varsti pärast seda.

Mul on headhunter’na juhtunud, et tutvustan oma kliendile häid kandidaate ja juht, kellel on inimest hädasti vaja, on liiga hõivatud. Liiga hõivatud selleks, et peale esmakohtumist kandidaadiga uuesti ühendust võtta, liiga hõivatud selleks, et tema küsimustele vastata, et otsuseni jõuda, et teda järgmistest sammudest informeerida, et saata tööpakkumine, et vastata tema vastuettepanekutele, et tingimustes kokkuleppele jõuda, et saata tööleping, kui tingimused on juba kokku lepitud.

Muidugi, õigus – need on kõik tähtsad asjad ja kaalukad otsused mida ei saa kiirustades teha. Aga mõelgem asjale ka kandidaadi ja tööjõuturu (s.o. talendijahi võitlustandri) perspektiivist.

Kui keegi  on liikvel või liikumas, pole te ainuke, kes sellest teab.

Te pole kindlasti ka ainuke, kes tahab endale parimaid töötajaid. Ja paraku – parem, kui tunnistate endale, et te pole ka ainus potentsiaalselt hea tööandja selle kandidaadi jaoks. Kui keegi on liikumas, võib ta kergesti kärsituks muutuda.

Niisiis – kui teie ei ole piisavalt kiire, võib ta saada ka teise või kolmanda tööpakkumise. Ja kui te ei ole piisavalt hästi märku andnud sellest, kui väga te teda tööle tahate, võib ta kellegi teise pakkumise vastu võtta. Muidugi, õige on seegi, et te tahate tööle just neid inimesi, kes väga tahavad teie juurde tulla. Aga nemad ju tahavad ka tunda, kui väga teie neid tööle soovite.

Töölevärbamise hetk pole ainuke, kui on võimalik inimesi “kaotada”. Tihti juhtub see esimeste töönädalate jooksul.

Uus töötaja vajab tähelepanu ja hoopis rohkem, kui üldiselt arvatakse.

Kord ütles üks kuu aega tööl olnud spetsialist mulle, et tal on kõik hästi, välja arvatud see, et tal pole aimugi, kuidas temaga rahul ollakse. Ta ei olnud saanud kuu aja jooksul kordagi tagasisidet oma töö kohta. Võite isegi arvata, mis paari kuu pärast juhtus – ta töötab nüüd mujal.

Esimest muljet saab jätta vaid üks kord. See kehtib kõikides inimsuhetes, töösuhted pole siin erandiks.

Tõnis Arro

Tõnis Arro on headhunter ja coach, kes on asutanud ja juhtinud mitmeid ettevõtteid, korraldanud Pärnu juhtimiskonverentse, kirjastanud raamatuid, otsinud ja arendanud juhte juba üle kahekümne aasta. Partner personaliotsingu firmas Executive Lab. Tõnis kirjutab Edasi lugejatele talentide leidmise ja arendamise teemal. Loe artikleid (7)