Hüüdja hääl kõrbes?

Edasi on innustav ja hariv ajakiri. Mõtteviis ja teekond. Edasi missioon on luua toetavat keskkonda ja panna tahtma olla parem. Võimendada innustavaid tegusid ja harivaid mõtteid. Peegeldada elu ja erinevaid vaatenurki.

Infot on isegi palju, just Edasist oligi veel puudus!!!

Jah, arvame küll, et on. Olemasolevatest eestikeelsetest infokanalitest eristub Edasi rahuliku disainiga, mis hõlbustab lugemiskogemust, väärtustab lugejat mõtleva inimesena ja tema aega ega koorma teda liigse infotulvaga. Lihtne on ilus.

Teenuse võti ei ole kogu info valimatus pakkumises, vaid olulise eristamises ebaolulisest.

Teiseks, rõhk toote sisul. Tekstil. Fotod on olulised, kuid need pääsevad paremini esile ja mõjule, kui neid on mõõdukalt. Vähem on rohkem.

Usun, et selline toode meeldib ja on väärtuslikum ka reklaamiandjale. Mitte suurus, vaid real connection on oluline.

Edasi on mugavalt loetav kõigis seadmetes.

Eduvalemist ei tea ma midagi, aga läbikukkumise valem on meeldida kõigile

Nii on öelnud esimene Pulitzeri preemia laureaat Herbert Bayard Swope. Edasi on mõeldud inimesele, keda huvitab nii tervik kui detail, töö kui lõbu. Areng. Olgu ta 20-, 40-, või 60-aastane. Oluline on positiivne ellusuhtumine ja usk, et – kõik on võimalik. Kui vaid ise enda elu eest vastutus võtta ja maailma vastu huvi tunda.

Teemad on jaotatud 4 peamise rubriigi alla – ühiskond, ettevõtlus, kultuur, eluviis – ja taotlus on neid käsitleda elu edasiviivas võtmes.

  1. Ühiskond: ühiskonna areng ja väljakutsed: Eesti elu, välispoliitika, haridus ja teadus.
  2. Ettevõtlus: inimeste  ja äri juhtimine: eestvedamine, juhtimiskultuur ja meeskonna arendamine e tööelu laiemalt, innovatsioon, majandus, turundus.
  3. Kultuur: kultuurijutud ja -sündmused, kultuurikriitika: teater, muusika, kino, kunst, kirjandus.
  4. Eluviis: toit ja vein, reis, mood, disain, hobid, kirjad elust (kirjeldab kaasautorite abil elu Eestis ja maailmas läbi kohaliku inimese silmade ja kogemuse.)

Lisaks rubriigid:

  • Heaolu tegeleb küsimusega, kuidas elada rahuldust pakkuvat elu ja katab teemasid: vaimne vorm, tervisesport, suhted, eneseareng.
  • Intervjuu sisaldab lühikesi usutlusi eri valdkonna inspireerivate inimestega.
  • Video e “visual storytelling” koondab erinevad video- ja fotolood. 
  • Podcast koondab enda alla põnevaid vestlusi taskuhäälingus.
  • Huumor sisaldab koomikseid, anekdoote, lõbusaid videoklippe.
  • Edasi kajastab ajakirja enda tegemisi.

Portaali ambitsioon ei ole kõikehõlmavus ega minutiline operatiivsus. Social journalism valuutaks on autentsus, ausus.

Subjektsus on see, mis teeb Edasi kordumatuks ja väärtuslikuks.

Mitte niivõrd autoriteet(sus). Kindlasti tahab Edasi olla vastutustundlik. Olgugi, et arvamuste paljusus on väärtus, ei pea see tähendama iga mõtte automaatset tiražeerimist. Valikut aitab langetada sisemine kompass ja kuivõrd sisu haakub Edasi kontseptsiooniga.

Edasi kui kultuuriline statement!

Edasi hoiak on julgustav ja lahenduskeskne – “kõik on võimalik”. Edasi liigub poole, selmet eemale. Same-same, but different. Saame seda, millele tähelepanu pöörameSõnadel on mõju.

Kui Edasile eeskujusid otsida, siis ehk The New York Times mõjukuse ja Medium lihtsuse ja kaasaegsusega, nagu ka mõned üle ilma tuntud ajakirjad (nt The New Yorker). Selline sümbioos oleks tore. Eriti tore oleks, kui Edasi leiab poolehoidu ja kaastöölisi, projekt kasvaks ja Edasi tarbimine oleks tulevikus omamoodi kultuuriline statement!

Steve Jobs, kelle geniaalsust turunduslikult imetlen, on öelnud: Kui teed midagi iseendale (oma perekonnale või sõpradele), ei tee sa seda ülejala. Öeldu kirjeldab hästi ka minu pühendumist. Edasi on sündinud loomingulisest eneseteostusvajadusest ning soovist tõestada, et kvaliteetse ja lihtsa toote järele on vajadus.

Kes ma olen?

Olen isa ja abikaasa. Maailmaparandaja. Mu kutsumus on tegeleda võimaluste loomise, inimeste innustamise ja keskkonna kujundamisega. Usun, et kõik on võimalik, kui väga tahta. Olen õpihimuline ja eelistan ajada asju inimestega, kel süda õige koha peal. Väärtuspõhise maailmavaate väljendamiseks ja levitamiseks on loodud ka Edasi portaal. Nagu öeldakse, selleks et lotoga võita, tuleb teha vähemalt üks samm – osta lotopilet.

Üleskutse – me parandame maailma üks samm korraga. Ja üheskoos.

Edasi soovib nii püsi- kui külalisautorite seas näha inimesi ja teha valikut selle põhjal, kes oskavad rääkida keerulistest asjadest lihtsalt või lihtsatest ja tavalistest asjadest põnevalt. Nagu Mihkel Mutt on öelnud: “Et targal oleks huvitav ja iga loll saaks ka aru.” Elunähtusi uue nurga alt avada, üllatada! Inimesi, kes on tegusad, inspireerivad ja kes suudavad ka teisi nakatada, mõjudes oma olemuse- või tegudega julgustavalt ja toetavalt. Sõltumata oma sotsiaalsetest tunnustest (sugu, vanus, rass vms) ja elukohast. Sisuloome põhimõtetest oleme kirjutanud siin.

Hüüdja hääl kõrbes?

Edasi on sõltumatu ettevõtmine. Kunagise sarnase nimega ajalehega ei seo käesolevat projekti miski.

Mihkel Mutt: “Kes poleks kuulnud väljendit „hüüdja hääl kõrbes”? Selle traditsiooniline tõlgendus on teada. Aga seda võib võtta ju hoopis teises võtmes:

Mõelda vaid, isegi kõrbes on keegi, isegi sealt kajab üks hääl! Tähendab, kõik pole veel kadunud. See hääl võib kasvada valjemaks ja nakatada teisigi.

Edasi keskkond on võimalus luua paremat Eestit. Lugedes Edasit, jagades meie lugusid, tehes kaastööd või toetades rahaliselt aitad sa kaasa, et meid ümbritsev keskkond vastaks rohkem meie ootustele. Iga natuke aitab edasi.

Seega, mida Sa otsustad teha?

Edasi,
Janeck Uibo, Edasi.org vastutav väljaandja

Tänuavaldused

Millegi uuega alustamine on seotud paljude tõkete ületamisega. Uus on ju tundmatu ja seega seotud riskidega. Ainult need, kes seda üritavad, teavad, milline väärtus on algfaasis julgustaval sõnal, heatahtlikul pilgul või rahalisel toetusel. Tänan kõiki, kes mind on sel teel ühel või teisel moel aidanud, võtnud aega mu ärakuulamiseks ja küsinud küsimusi. Kõik need vestlused on aidanud mind hetkel punkti, kus hetkel olen/oleme. Edasi saab minna ainult paremaks, st edasi.

Tagasiside, kaastööd ja koostööettepanekud on oodatud: hello@edasi.org

Kui Sulle algatus meeldib, saad portaali arendamist toetada sulle sobival viisil ja mahus. Kui soovid hakata püsitellijaks loe lähemalt siit: Mis on Edasi Eksklusiiv ja mis kasu lugeja saab?

Edasi.org OÜ
LHV: EE657700771002166750
Swedbank: EE082200221064922783

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (259)