Kaidi Laur: eksimine päästab kannatusest

Foto: Pixabay

Mis on vea antonüüm? Täiuslikkus? Korrektsus? Täpsus? Miski on õigesti? Oled sellele mõelnud? “Täiuslikkus”, “õige” on subjektiivne hinnang millelegi või kellelegi. Kas korrektselt või ühiskonna normidele vastavalt käitumine muudab inimese tegevuse veatuks? Hea näide reeglite õigest järgimisest on bürokraatia, millel on tavaliselt üsna vähe tegemist inimlikkusega. Matemaatikas viga eksisteerib, kuid ka matemaatikal on inimeseks olemisega üsna vähe pistmist.

Mida siis tähendab viga või vea tegemine ühe inimese elus? Ebaõnnestumist? Millegi (kellegi) kaotamist? Aga need pole nimisõnad, vaid tegusõnad. Harutades mõttelõnga, kas siis viga kui sellist ei eksisteerigi inimeseks olemises, vaid inimene saab ainult oma tegevusega teha midagi, mis on ekslik? Eksimine on kõrvalekalle, oma teelt maha astumine, mis alati ei tähenda vale otsust. Vahel võib kõrvaltee viia sind kiiremini kohale, vahel pikema ringiga ja vahel tupikusse. Tavaliselt tuleb lihtsalt otsida võimalust, kuidas saada tagasi nn peateele, kogenenumana ja targemana, võib-olla skeptilisemana, kui järgmine kord uuesti valima peame.

Kaidi Laur

Kaidi Laur on praktiseeriv terapeut, aimekirjanik, blogija, joogaõpetaja, stuudio City Yoga üks omanikest ning unistajast tervemõistuslik hedonist. “Inimene ja inimeseks olemine siiralt huvitab mind. Eriti mahlase ja vaimuka elu ning elamise kontekstis. Kirg elu mõista, kogeda ning nautida väljendub mu mõtisklustes ja töös.” Kirjutan Edasi keskkonnas teemadest, mis mind parasjagu on endasse haaranud. Enamjaolt on need tähelepanekud inimestelt, kellega kohtun teraapiaruumides, infokillud meditatsioonidest või reaalne elukogemus, mis võiks Edasi lugejate argipäeva inspireerida või mõttetööd ergutada. Loe artikleid (32)