Martin Varrand: 3 peamist SEO nõuannet aastaks 2018

Viisid, kuidas veebilehti otsingumootorite tarbeks optimeeritakse, muutuvad suure kiirusega. Google tegi eelmisel aastal 500-600 muudatust oma algoritmis ning nende mõju hindamine veebilehe positsioonidele otsingumootoris võib olla keeruline ja aeganõudev. Kindel on aga see, et teatud põhimõtete jälgimisel ja oma veebilehel rakendamisel saavutatakse häid tulemusi. Need on peamised põhimõtted, mille alusel otsingumootor veebilehti ritta seab. Jagan Sinuga kolme, millele soovitan alanud aastal tähelepanu pöörata.

1. Vasta oma kliendi küsimustele

Google teenib otsijaid. Google suurim eesmärk on pakkuda kasutajatele kiireid vastuseid, mis rahuldaksid maksimaalselt nende huve. Seetõttu näeb Google suurt vaeva, et saada järjest paremini aru veebilehtede sisust ning kasutajate otsingukavatsustest, et viia kokku kasutaja huvid parima võimaliku vastusega tervest veebist. Seetõttu ka kõik need algoritmimuudatused.

Kogu sisu, mida oma veebilehele lood, peab lähtuma Sinu kliendi huvidest – kellele Sa oma veebilehe sisu kirjutad? Seetõttu on alati esimene samm aru saada, mida ja milliste märksõnadega Sinu klient otsingumootorist otsib. Selleks, et oma klientide sisemaailma kohta rohkem infot saada, on olemas mitmeid nippe ja meetodeid.

Esimese sammuna võiksid panna end kliendi kingadesse ja otsida oma toodet/teenust nagu seda võiks teha Sinu klient. Mina valmistan köögimööbleid Tallinnas ja püüan siin piirkonnas jõuda oma klientideni. Läheme Googlesse.

Sisestades märksõna “köögimööbel”, püüab Google kohe aru saada, mida ma võiksin otsida ning püüab mind aidata soovitades enim kasutatud fraase. Siit selgub, et “köögimööbel Tallinnas” on kindlasti märksõna, millele peaksin oma veebilehe sisu kirjutades tähelepanu pöörama.

Märksõnaga “köögimööbel” on kõige keerulisem otsingumootoris esimesele lehele jõuda, sest tegu on kõige konkurentsitihedama märksõnaga antud valdkonnas. Seetõttu on oluline tähelepanu pöörta long tail märksõnadele, millel on vähem konkurentsi, kuid millega jõuad inimeseni, kes on tõenäolisemalt valmis ostma. Näiteks:

Ülevalolevalt pildilt on näha, et inimesed kasutavad märksõna “köögimööbel eritellimusel”. Mina teen oma köögimööblit eritellimusel ning mul on väga kasulik sellele märksõnale oma veebileht optimeerida, sest:

  • antud märksõnaga jõuan ma inimesteni, kes on tõenäolisemalt juba kindlama otsingukavatsusega leida ettevõte, kes teeb köögimööbleid eritellimusel. Inimesed, kes kasutavad otsingus märksõna “köögimööbel” võivad ka lihtsalt otsida erinevaid pilte köögimööblist ja mitte üldse plaanida köögimööbli tellimist;
  • antud märksõnaga on lihtsam jõuda Google esilehele, sest konkurents on suure tõenäosusega madalam. Seda, kui palju madalam, saab samuti väga täpselt kindlaks teha;
  • köögimööblid eritellimusel on minu leib ja täpselt seda ma pakun.

2. Kirjuta süvitsi minevat, unikaalset ja kasutaja kasust lähtuvat sisu

Investeeri oma veebilehe sisusse, toote/teenuse kirjeldustesse ja pikematesse, oma klientide huve teenivatesse artiklitesse. Kui ma teen eritellimusel köögimööblit, siis mõtle kõikidele potentsiaalsetele küsimustele, mis minu klientidel olla võivad:

  • Mismoodi ma oma konkurentidest erinen?
  • Milliseid materjale ma kasutan?
  • Millised on 2018 aasta köögitehnika trendid?
  • Kuidas käib köögimööbli eritelimusel tellimine?
  • Millega peaksin arvestama uut köögimööblit tellides?

Võtmeroll on siin sellel, kui hästi oma klientide ja nende vajaduste tundmisel ning teadmisel, mida üks köögimööblit telliv perekond ettevõttelt ootab. Seejärel vajad:

  1. Plaani ja strateegiat, kuidas oma kodulehe sisu nendele ootustele vastavaks luua;
  2. Kvaliteetset, soovitatavalt SEO teadmistega sisukirjutajat

3. Investeeri oma kodulehe kasutajamugavusse

Miks ma ütlen “investeeri” on seepärast, et siin vajad väikest meeskonda (või üht multitalenti), kes Sinu veebilehe üle vaatab ja vajalikud muudatused teeb. Olulisimad asjad, mis kasutaja ja Google silmis kasutajakogemust mõjutavad on:

  • Veebilehe mobiilisõbralikkus on ülioluline faktor nii kasutaja kui Google silmis.

2017 aasta seisuga oli 65% Eesti inimesel nutitelefon (Allikas: Google Consumer Barometer 2017) ja kui Sinu veeb pole nutiseadmega veel mugavalt kasutatav, siis alusta oma investeeringuid just sellest.

  • Veebilehe laadimiskiirus.

Inimesed muutuvad järjest kannatamatumateks. Iga sajandik on arvel. Nutitelefonide veebiühendus ei ole nii stabiilne, kui wifi. Otsingumootoritele meeldivad kiiresti laadivad lehed. Kõik need on põhjused, miks pead sellele tähelepanu pöörama. Testi oma lehte SIIN. Kui tulemus on alla 70, siis peaksid mõtlema mõne SEO tehniku konsultatsioonile. Kui tulemus on alla 50, siis tee seda kohe!

  • Veebilehe visuaal ja arusaadavus.

Siin on suureks abiks UX (User Experience) disainer, kes vaatab üle Sinu veebilehe loogika ja toob välja kitsaskohad. Paar soovitust minu poolt:

  1. Tee oma veeb võimalikult müravabaks – korista ära igasugune reklaam (eriti kui see on kolmandate osapoolte oma). Väga ei soovita vilkuvaid slider’id, mis segavad kasutaja tähelepanu ega paku talle seda, mille pärast ta Sinu veebilehele üldse tuli.
  2. Anna kasutajale võimalikult vähe valikuid. Sinu eesmärk on juhatada inimene sinna, kust ta saab osta, rohkem infot (toote/teenuse kohta) või leiab ettevõtte kontaktid. Nendeni jõudmine peab olema võimalikult lihtne

Kokkuvõtvalt saab öelda seda, et kui optimeerid oma veebilehte otsingumootoritele, siis optimeerid seda ka otseselt oma potetsiaalsetele klientidele. Seetõttu ongi oma klientide huvidele tähelepanu pööramine niivõrd oluline. Google on tänaseks juba nii tark, et kui pingutad pidevalt veebilehe arendusega oma klientide huvide nimel, siis optimeerid samal ajal ka oma veebilehte.

Martin Varrand

Martin Varrand on (digi)turundaja ja väikeettevõtja. Ta on juhtinud digiturundust Eesti suurimas digiagentuuris FCR Media ja aidanud paljudel Eesti väikeettevõtetel küllaltki keerulisel digimaastikul enda jaoks mõistlikumaid otsuseid teha. Edasi vahendusel toob Martin lugejateni lood ja õpetused digiturundusest, mis võiksid olla abiks igale tänasele ja tulevasele väikeettevõtjale. Loe artikleid (8)