Anders Härm: kunst, meedia, eetika. Leonhard Lapin & “Ringvaate” juhtum

Foto: ERR, "Juubilar Leonhard Lapini täiuslik pintslitõmme maksab kümneid tuhandeid", 29.12.2017

Tahaksin uue aasta esimeses kolumnis arutleda meedia ja kunsti ning üldistatumalt võib-olla ka meedia ja kultuuri vahekordade üle Leonhard Lapini hiljutise “Ringvaate” episoodi valguses. Kuid sissejuhatuseks tahaksin lugejaga jagada ühte lugu minu enda kuraatoripraktikast.

2003. aastal tegi leedu kunstnik Egle Rakauskaite video “My America”, mis käsitles tema väga isiklikku illegaalse võõrtöö kogemust Ühendriikides resideerudes. Kaheteistkümne minuti pikkune video kujutas kunstniku igapäevaseid rituaale ja rutiini surija hooldajana, samal ajal kui voiceover’ina peale loetud poeetiline tekst kirjeldas tema personaalset teisesuse kogemust, elu Ida-Euroopast pärit illegaalse naistöötaja stigmaga, mis muutus justkui tema (enda arvates läbikukkunud) kunstnikukarjääri metafooriks ning teisalt tema identifikatsiooni surijaga, enesetaju justkui kahe kehana, millest üks oli sama hästi kui surnud.

Anders Härm

Anders Härm on kunstiteadlane ja kuraator, Eesti Kunstiakadeemia lektor ning doktorant. Ta oli kümme aastat kuraator Tallinna Kunstihoones,viis aastat juhtis Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumit ning praegu õpetab kuraatoreid EKAs ning uurib kureerimise ja kuratoorse mõtte ajalugu Ida-Euroopas. Kord kuus kirjutab Anders Edasis kultuuri, kunsti ja ühiskonna teemadel. Loe artikleid (8)