Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – detsember

"Kaarnakivi perenaine" Allikas: Endla teater I Foto: Siim Vahur

Läkitame lugejatele taas põnevate ja omanäoliste kultuurisündmuste soovitusi. Detsember on tihe jõulukuu, aega niigi napib ning lisaks on turjal töökohustused. Soovitavad endale siiski aega varuda ning laadida oma meelt ja vaimu kultuuriga.

Laulvad kitarrid – kontserdid Jaani kirikus 15.12 ja 16.12

Mitme põlvkonna armastatud artistid astuvad kõrvuti üles ühel laval kontserdil “Laulvad kitarrid”Riho Sibul, Vaiko Eplik, Mari Jürjens, Mari Kalkun jt musitseerivad 15. detsembril Tartu Jaani kirikus ja 16.detsembril Tallinna Jaani kirikus, erilises atmosfääris, mis laseb esile tulla kaunikõlalistel harmooniatel. Kõlavad iga muusiku tuntumad lood ja ka ühised üllatused. Vaata lähemalt…

Maalinäitus “Valgus levib”

Viimsi Püha Jaakobi kirikus on 26.11.2017 – 12.01.2018 avatud Kristiina Kaasiku näitus.

Kiriku galerist ja näituse kuraator Erkki Juhandi: “Jõulude eelsel advendiajal võiks murda tabud, mis on seotud usuga. Võib vähemalt loota nii. Ehk leidub julgust usust-usaldusest osa saada. Kunstnik Kristiina Kaasiku maalid Viimsi pühakojas annavad omamoodi lootust, et usu olemust võib tunnetada, maalida ja nähtavaks teha. Ei pea kartma.

Advendiaeg valmistab ette valguse tuleku maailma. Valmistab meid ette, et valgus on sama, mis on puhtus ja ülevus. Tuletab kaduvuses meelde, et valgus on Loojast enesest väljuv hiilgus. Just seda hiilgust kumab Kristiina Kaasiku pühakoja näitusel väljas olevatelt maalidelt, mis rõõmustavad vaatajat teadmises, et valgust ei jagata ainult tagavaraks, vaid see peab olema nähtav ja julge tunnistus Looja lähedalolekust. Kõik tabud murtakse, pimedus võidetakse.”

Teatrisse – 2 vaadet Eesti elule 50ndatel

Andrus Kivirähki värske näidend lavastatakse korraga nii Endlas kui Kuressaare Linnateatris – 1. detsembril esietendus Sajandi lugu teatrisarja kuuluv lavastus “Kaarnakivi perenaine”. Peeter Tammearu lavastus võtab luubi alla Eesti 50ndatel aastatel, mil pärast Teise maailmasõja õudusi oli tervele rahvusele endiselt raske aeg. Laval on Lauli OtsarMarkus HabakukkPiret RaukAgo AndersonMärt Avandi ja Lauri Kink. Lavastus etendub kahes teatris, seega saavad huvilised valida, kas minna etnedusele suvepealinna Pärnusse või teha retk Saaremaale, Kuressaarde. Vaata lähemalt…

Ainulaadne meelelahutuslik & heategevuslik tantsumaraton

Sõltumatu Tantsu Lava koostöös Eesti Liikumispuudega Inimeste Liiduga korraldab 29. detsembril 12-tunnise tantsumaratoni. Maraton on inspireeritud 1930ndate tantsumaratonide traditsioonist, mil kestvustantsust sai ühiskondlikele kriisidele reageeriv kultuurinähtus. Maratoniga soovitakse tuua esile ka neid, kel eri põhjustel liikumine raskendatud ning tutvustada arendada liikumiskultuuri tervikuna. Lisaks osalemisele saab võistlejaid ka kohapeal ergutada. Kaasa teevad tuntud DJ-d Heidy Purga, Raul Saaremets, Rain Tolk jpt. Tantsumaratonile saab registreeruda ja sellest rohkem lugeda siin.

Glamuurne mõrvamüsteerium Laitse lossis

Tegemist on kaasakiskuva seltskonnamänguga, mis viib teid maailma, mida argielu ei paku. Müsteeriumi kontekstiks on noore Eesti Vabariigi kõrgseltskonna tegemised, pealtkuulamised ja muud põnevad olukorrad. Müsteeriume viiakse Laitse lossis läbi 2-3 korda kuus, järgmine leiab aset 16. detsembril. Vaata edasi…

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust ka kõrvale kiikavale lugejale huvi pakkuda.