Vaino Väljas: kui käid lahtiste silmadega metsas, võid kõike leida. Kõne Aadu Luukase missioonipreemia kättesaamisel

Vaino Väljas Aadu Luukase missioonipreemia kätte saamisel tänukõnet pidamas I Foto: Siim Lõvi, ERR

Aadu Luukase missioonipreemia tänavune laureaat on poliitikaveteran ja diplomaat Vaino Väljas. Aadu Luukase Sihtasutuse väljaantava preemia eesmärk on tunnustada isikut või organisatsiooni, kes paistab silma Eesti ühiskonna tasakaalustatud arengu ja rahva elukvaliteedi edendamisega. Missioonipreemiaga kaasneb 32 000 eurot. Vaino Väljase tänukõne oli kommunikatsiooniekspert Janek Mäggi hinnangul Suur Kõne. Mis tegi selle kõne suureks?

Janek Mäggi: “Vaino Väljas (86) suutis mind täna õpetada rohkem kui keegi kunagi varem. Vähemalt nii lühikese ajaga. Palusin tal enne tseremooniat teha midagi, mida ta kuidagi teha ei tahtnud. “Ma tunnen diplomaatiat,” märkis Vaino Väljas. Peale delikaatset vestlust vastas Väljas: “Olgu, aga see jääb teie südametunnistusele.” Ta pidas peast kõne, mis annab silmad ette kõigile Eesti riigijuhtidele, kelle kõnesid samasuguse tähelepanelikkusega kuulanud olen. Retooriline meistriklass. Faktitäpsus, arvud, mõtteselgus, diktsioon, tsitaadid, sh Luuka (!) evangeeliumist. Sõnum. Suur Vaikija rääkis. Iga täht säras, iga koma kandis.

Minu vaimustust jagas kõhklematult David Vseviov, kes tuli seda jagama minuga, mitte vastupidi. Vaino Väljas on suurkuju, hingelt suur. Päevapoliitik ei oska hinnata Suure Hiidlase suurust, kuid ajaloolasena mõistis Väljas hästi, et päevapoliitiku hinnangul ei ole tähtsust. Isiklik vestlus inimesega, kes minu noorukieas näis eriti kaugel, oli korraga nii lähedal. Eriti tagantjärele. Mul ei ole olnud mitte ainult õnnelik lapsepõlv, vaid mul on olnud erakordselt õnnelik elu. Iga sekund sellest. Ja selle õnne on teinud kõik need inimesed, kelle hingerikkusest on mul õnnestunud osa saada. Neile, kes tahad saada suureks poliitikuks, soovitan Väljase lummavalt alandlik kõne üle kuulata. Nii Suuri Kõnesid, mida on peetud peast (mis on Toomas Pauli hinnangul hiilgava kõne kõige esimene eeldus), on Eestis peetud üliharva ja väga-väga vähe. Aitäh Vainole ja tema abikaasale Maile. Armastus on elus kõige olulisem asi. Lähedaste ja riigi vastu. Väljasel on mõlemad olemas. Ja suur süda.”

Vaino Väljase kõne preemia vastuvõtmisel, ERR video

Vaino Väljas on endine Eesti NSV ja iseseisvuse taastanud Eesti poliitik ning Nõukogude Liidu diplomaat. EKP KK esimese sekretärina juhtis ta 1988. aastal Eesti NSV suveräänsusdeklaratsiooni vastuvõtmist. Lisaks Väljasele olid tänavused nominendid ajaloolane ja Eestis tegutsev rootsi vaimulik Patrik Göransson, ajakirjanik ja noorteliikumise Kodulinn algataja Tiina Mägi, puuetega noorte ujumistreener Õnne Pollisinski, koorijuht Hirvo Surva ning mitmete oluliste e-riigi projektide initsiaator Uuno Vallner.

2006. aastal surnud Aadu Luukas oli suurettevõtja, muu hulgas asutas ta transiidiettevõtte Pakterminal.