Anders Härm: EKRE & kultuurivälja autonoomia küsimus. Meil on kaotada kõik

Foto: sovereignukraine.net

EKRE tegi 16. novembril riigieelarve II lugemisel ettepaneku, milles muuhulgas nõudis teatrilt NO99 riigitoetuse ära võtmist, kuna too “tegeleb kultuuritootmise asemel vasakradikaalse propagandaga, mille vajalikkus ja esteetiline tase on Eesti maksumaksjale raskesti põhjendatav”. See on ohtlik tee.

Kõnealune ettepanek sisaldas hulgi muidki “huvitavaid” ettepanekuid, muuhulgas raha ära võtmist telekanalilt ETV+, Inimõiguste Instituudilt, Keskkonnaministeeriumi kliimamuutustega võitlemise programmist jms. Võiks arvata, et selline õõvastav poliitilise sekkumise katse kultuuriasutuste ja kolmanda sektori töösse ja sõltumatusesse riigivõimust vallandab arvestatava pahameeletormi, kuid seda ei järgnenud. Tundub, et oleme selliste avaldustega, mida me veel mõned aastad tagasi oleks pidanud mitte lihtsalt rumalateks, vaid lausfašistlikeks või vähemasti stalinismi-brežnevismi pärandisse kuuluvaiks, juba nii harjunud, et laseme juhmusel ja nürimeelsusel, millest Putin, Orban ja Kaczinsky on teinud uue normaalsuse, rahumeeli õilmitseda.

Anders Härm

Anders Härm on kunstiteadlane ja kuraator, Eesti Kunstiakadeemia lektor ning doktorant. Ta oli kümme aastat kuraator Tallinna Kunstihoones,viis aastat juhtis Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumit ning praegu õpetab kuraatoreid EKAs ning uurib kureerimise ja kuratoorse mõtte ajalugu Ida-Euroopas. Kord kuus kirjutab Anders Edasis kultuuri, kunsti ja ühiskonna teemadel. Loe artikleid (8)