Anders Härm: enesemääramisest

Foto: Marco Ghitti, Flickr, Creative Commons

Miks ei võiks identiteet olla üles ehitatud horisontaalsele jadaühendusele – ma olen see, teine, kolmas, neljas ja eestlane – selle asemel, et olla üles ehitatud rahvusele kui mingile kõikehõlmavale hierarhilisele superstruktuurile, millel on väga selged religiooni tunnused koos oma fanaatiliste preestritega?

Ühtepidi tahaks Mihkel Mutti kiita tema 14. septembri “Postimehes” avaldatud artikli “Hämaruse kaks kämmalt” eest, mida võib teatud määral tõlgendada vastusena minu eelmises kolumnis “Märkmeid aktuaalsetel teemadel” konservatiividele esitatud üleskutsele ennast otsustavalt distantseerida krüptofašistlikust ja varjamatult rassistlikust alt-right demagoogiast ning EKRE poliitilisest joonest, mis koos vasakäärmuslastega moodustavad  Muti kujundit kasutades siis “hämaruse kaks kämmalt”“Valgustatud konservatiivil” ei ole tema arvates võimalik langetada valikut paremäärmuslaste kasuks. Teistpidi ei võimalda tema käsitlus vasakpoolsusest ning esitatud väidete ja argumentide sisemine loogika, teksti läbiv kallutatus mitte kuidagi temaga nõustuda. 

Anders Härm

Anders Härm on kunstiteadlane ja kuraator, Eesti Kunstiakadeemia lektor ning doktorant. Ta oli kümme aastat kuraator Tallinna Kunstihoones,viis aastat juhtis Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumit ning praegu õpetab kuraatoreid EKAs ning uurib kureerimise ja kuratoorse mõtte ajalugu Ida-Euroopas. Kord kuus kirjutab Anders Edasis kultuuri, kunsti ja ühiskonna teemadel. Loe artikleid (8)