Hede Kerstin Luik: 7 levinud kiirmõtlemise viga & mida nendega peale hakata

Foto: Shutterstock.com

Inimese aju on imeline. Teadliku mõtlemise kõrval on aju võimeline töötlema tohutut hulka infot ebateadlikult – intuitiivselt.  Intuitiivne mõtlemine lihtsustab meie elu oluliselt – info läbitöötamine ja kõigi võimaluste kalkuleerimine on liiga raske ja aeglane. Intuitsioonile ümberlülitumine käib automaatselt ja tihti märkamatult. Sel teemal on Princeton University psühholoog Daniel Kahneman saanud 2002. a Nobeli preemia majandusteadustes oma koos Amos Tverskyga tehtud töö eest.

Ent intuitiivselt otsustades teevad inimesed mõtlemisvigu.  Ühe inimese vaatlemisel võib tunduda, et need vead on juhuslikud. Uuringutes on saanud selgeks, et meie intuitiivsed otsused on viltu kindlates suundades. Kahneman on sel teemal kirjutanud ka populaarse raamatu Kiire ja aeglane mõtlemine. Teemat on uuringud ka mitmed teised.

Hede Kerstin Luik

Hede Kerstin Luik on juhtimistreener ja konsultant. Ta on tegelenud inimeste hoiakute ja käitumise uurimise ja mõjutamisega igapäevatööna üle 20 aasta. Hedel on muudatuste juhtimise magistrikraad INSEADist. Loe artikleid (1)