Alex Ljadov: Weekend Baltic Pärnu vs Panorama NYC. Nagu öö & päev

Hiljuti võtsin osa nii ühest suurimast NYC’i muusikafestivalist Panorama kui ka Pärnus toimuvast Weekend Baltic festivalist. Tekkis kiusatus kahte suurüritust omavahel võrrelda. Kogemused erinesid teineteisest nagu öö ja päev. Vahe tuli sisse juba käepaela tasemest ja turvakontrollist, rääkimata inimeste olekust ja nende riietumisstiilist.

Artiste ei pea üle turvama, nad on tavalised inimesed

Panoramal oli mul kutse juba kick off- peole, mis toimus trendika hotelli Standard katusel. Seal jagati kõigile külalistele guest-käepaelad, mida niisama soetada polnudki võimalik, juba 3-päevane VIP-pääse maksis üle 700 dollari. Guest tagas ühtlasi sissepääsu kõikidesse VIP aladesse, backstage’ile kui ka artist lounge’i, kus paiknesid kõik artistid ja nende treilerid. Panorama turvakontroll oli üpris leebe: “Do you have anything in your pockets miss?” – No. You promise? – Yes! Sellega asi piirdus.

Panorama festival

Artistide alal oli väga vaikne võrreldes üldise meluga, niiet mu sõbranna mainis: “You know you are vip when nobody is here.” Ka vetsud olid seal über fancy’d. Kraanikausid old valgest marmorist, uksed kallist puidust ning põrandad ilusti plaaditud. Kasutasime seda luksust terve ürituse vältel ära.

Lisaks meile chillisid antud alas ka Kendall Jenner, Bella Hadid, Hailey Baldwin, Azelia Banks, Solange, Zoe Kravitzi bänd ja JUSTIN TIMBERLAKE.

Võrreldes Eesti backstage’ga polnud seal mitte mingisugust turvakontrolli ning keegi ei keelanud kellegagi rääkimist.

Kuulsin, et Eestis ei võinud isegi artistidele tere ütlema minna ja turvamehed seisid kätega lava taga fotograafidel ees. Panoramal olid kõik justkui sõbrad ning nautisid koos head muusikat. Võimalik, et see on väikese koha eripära, kus maailmanimedega on vähem kokkupuudet ja kardetakse fännide pealetükkivust. Aga, kuulsused on tegelikult tavalised inimesed, neid ei pea turvama nagu loomi.

Panorama tipphetkeks oli kindlasti Frank Ocean’i intiimne ja visuaalselt fantastiline tunnine set. Ka Justin Timberlake oli meiega samal arvamusel. Meil õnnestus isegi temaga kätt suruda ning umbes 15 minutit vestelda. Muideks saime ka kõmulist siseinfot, et Justini uus stuudioalbum on kohe-kohe valmis.

Kõige suurem erinevus

Inimesed festivalidel olid erinevad nii riietumisstiililt kui ka käitumiselt. Eestis oli läbivaks teemaks lillepärjad, glitter ning booty shorts, kuid Panoramal oldi palju originaalsemad. Ühte ja sama look’i naljalt ei kordunud.

Samuti toimus läbutsemine New York’is mõistlikkuse piires –  ma ei näinud ühtegi inimest, kes omal jalal käija ei suudaks, kuid Weekendil oli see tavapärane vaatepilt.

Erinevalt Panoramast oli mul Weekend festivalil tavaline kolme päeva pilet ja üldiselt jäin kogemusega rahule, sest ka siin oli artiste, keda ma väga näha tahtsin – Rae Sremmund, Martin Garrix, Chainsmokers, Alessio ja Armin van Buuren. Nende set’id olid head ja pettumust keegi ei valmistanud. Martin Garrix keerutas plaate isegi pool tundi kauem, kuna rahvalt vastu tulev energia oli võimas. Kahju, et mõned head artistid nagu Bebe Rexha pidi logistilistel põhjustel viimasel hetkel oma etteaste tühistama, aga Weekendi eestvedajad leidsid muljetavaldavalt kiirelt kõigile asendusesinejad.

Panorama korraldus oli kindlasti palju rohkem läbi mõeldud kui Weekend’i oma. Näiteks ei tekkinud kuskil ummikuid, et festivali alalt välja saada. Samuti oli korraldajate poolt renditud bussid, mis rahva Manhattan’ile tagasi viis, sest festival toimus Randalls saarel. Kui Panoramal näiteks oli ka VIP-alas eraldi toitlustus, mis vähendas kindlasti üldiseid järjekordi, siis Pärnus oli mure söögikohtadega suur. Samuti olid Weekendil liikumiskohad kitsad. Seetõttu tekkisid paratamatult ummikud. Usun, et korraldajad panid seda ka ise tähele ning järgmisel aastal pööratakse sellele rohkem tähelepanu.

Kokkuvõttes on mõlema festivali põhieesmärgiks siiski muusika ja selle nautimine, millega sai nii Panorama kui ka Weekend Baltic suurepäraselt hakkama. Suurim erinevus tuleb käepaela tasemest ja võimalustest, mis sellega kaasnesid. Inimeste olek ja stiil sõltus paratamatult erinevast kultuuripildist.

Stay fab, Alex
instagram@alexandraelizabethljadov
snapchat@alexandraljadov
2satans

Alex Ljadov

Alex Ljadov on maailmarändur, kelle reisikohver paikneb hetkel boheemlaslikus West Harlemi korteris. Aeg-ajalt kirjutab ta Edasile oma tegemistest modellimaailmas ja kreatiivsest elust originaalsuse mekas New York’is. Loe artikleid (19)