Egle Haidak: linnapuhkus valges linnas – Tel Aviv

Jaffa promenaad I Foto: Egle Haidak

Kui sõitsin Tel Avivi linnapuhkusele, küsis mitu inimest: miks ometi sinna peaks keegi tahtma minna? Pärast reisi on sellele küsimusele veel lihtsam vastata ehk siin mõned vihjed, miks Tel Aviv on vaimustav sihtkoht.

Iisraeli rütmid

Reisida võiks ju selleks, et midagi teistsugust kogeda. Iganädalane võimalus Iisraeli elurütmi tajuda ja teistmoodi tavadega tutvust teha on reede õhtust laupäeva päikeseloojanguni kestev sabat. Erakordselt suure amplituudiga kultuurielamuse saamiseks tasub reis lülitada ajale, mil peetakse memoriaalpäeva ja iseseisvuspäeva.

Jaffa apelsin I Foto: Egle Haidak

Jaffa asukad

1930ndatel rajatud ja mitmeid värskenduskuure üle elanud Tel Avivi enam kui 10-kilomeetrine rannapromenaad on mõnus ajareis iidsest Jaffast Tel Avivi kõrghoonetega linnasüdamesse. Jaffas veetsid kenasti aega juba vanakreeka mütoloogilised olendid Andromeda ja Perseus, rääkimata tuhandetest hilisematest asukatest, tänaseks on vanalinna vallutanud kunstnikud.

Elutuba rannas

Et Tel Aviv saab uhkeldada enam kui 300 päikeselise päevaga aastas, on promenaadiäärsed pargid ja rannad kokku justkui linnaelanike kodu laiendus. Sobib ujumiseks ja grillimiseks, sportimiseks ja chillimiseks. Lisaks näiteks rand, mis ainult koerte päralt ja kunstimuuseumi näitus otse liival. Erilised rannalembid võivad öö veeta rannavalve tornist rajatud disainhotellis.

Arhitektuur

Oma hüüdnime Valge linn on Tel Aviv saanud 1930-50ndatel Patric Geddesi linnaehituskava järgi rajatud modernsete Bauhausi tüüpi hoonete järgi. Maailma suurim, 4000 hoonest koosnev Bauhausi arhitektuuriansambel on ka UNESCO maailmapärandi nimekirjas. Lisaks leiab põnevat arhitektuuri ja toreda majamuuseumi Bialiki tänavalt.

Maitseelamused turult

Lihtsate ja ehedate maitsete kogemiseks tasub ikka suunduda turule, näiteks Carmeli nime kandvale. Rafineerituma maitse otsijad võiks kiigata juba Tel Avivi sadamasse Shuk HaNamali turule (lisaväärtusena on siin hulk tasemel sisustuspoode ja galeriisid). Turuhoone teisel korrusel asub Tel Avivi üks absoluutseid tipprestorane Kitchen Market. Selle peakokk Yossi Shitriti loomingut saab nautida ka tema teises suurepärases restoranis Mashya.

Tänavakunst

Paljudes suuremates linnades on grafiti vaatamiseks ja mõtestamiseks giididega tuurid. Tel Aviv ei ole ses osas erand. Põnevat grafitit näeb eelkõige Florentini ja Yemenite linnaosas, aga otse loomulikult kerkib see kunstivorm esile ootamatutel hetkedel ja kohtades. Nachalat Benjamini tänavalt leiab käsitöö- ja kunstituru, kust mõne käegakatsutava killu Iisraeli kaasa saab tuua.

Egle Haidak

Egle Haidak on õppinud majandust, turundust ja eesti keelt ning töötanud viimased 20 aastat meediavaldkonnas. Ta tegutseb ka vabakutselise ajakirjanikuna, kirjutama ja pildistama ajendab teda eelkõige piiritu reisikirg ning kogetud kultuuri-, toidu- ja joogielamused. Loe artikleid (2)