Haus Galerii kunstirubriik: kunst restoranides

Sketch London W1

Kunst ja kõrts on mitmes mõttes olnud seotud läbi aegade. Kõrtsid, restoranid, kohvikud on olnud suhtluspaigad, kokkusaamise kohad, meeleolu loojad, kus nii mitmedki kunstnikud, kirjanikud ja muusikud on oma põhimõtete eest seisnud, ideid lennutanud ja kaaskõnelejaid leidnud.

Kunst aitab restorani rohkem inimesi tuua

16. ja 17. sajandi flaami kunstnikud maalisid kõrtsistseene, mis peegeldasid tolle aja sotsiaalset atmosfääri. Tekkis idealiseerimata žanr, vaesuse ja lihtsuse tõeline kirjeldus – talupojad kõrtsides kaarte mängimas, tubakat suitsetamas ja muidu praalimas. Kaunite kristlike pühapiltide kõrval oli see revolutsiooniliselt midagi muud. Kunst kõrtsiseinal ei olnud tollel ajal veel teemaks, kuid sai selleks hiljem siiski.

Piia Ausman

Piia Ausman on Eesti ühe esigalerii Haus Galerii juht ja omanik, kuraator, kunstikonsultant. Edasi kunstirubriigis tutvustab ta lugejatele tähelepanuväärseid sündmusi ja kunstiteoseid nii ajaloost kui kaasajast. Eesmärk on avada kunsti rolli ühiskonnas, vaadelda ja mõtestada maailma läbi kunsti, tuua kunst inimestele lähemale. Loe artikleid (12)